Cât de eficiente sunt măștile de protecție: metoda surprinzătoare care-ți arată cum pot opri virusul
Un nou studiu din China folosește hamsterii pentru a-ți arăta cât de eficiente sunt măștile de protecție împotriva transmiterii coronavirusului.
Masca de protecție este obligatorie în România începând cu 15 mai: nu mai ai voie în spațiile publice închise sau în mijloacele de transport în comun fără s-o porți. Asta a născut unele controverse în țara noastră și nu toată lumea înțelege necesitatea unei măști de protecție. O echipă de cercetători din China folosește hamsterii pentru a-ți arăta cât de eficiente sunt acestea în lupta cu virusul.
În funcție de momentul în care ai pus această întrebare (sunt măștile de protecție utile?) probabil ai primit o serie de răspunsuri diferite. Potrivit experților în sănătate, sfaturilor medicilor sau studiilor, cel mai bun răspuns pe care îl avem este „depinde”. Totuși, acest nou studiu arată, în mod practic, că acestea ajută la limitarea răspândirii virusul.
Cât de utile sunt măștile de protecție împotriva virusului
Acum, un nou studiu din China sugerează că un anumit tip de mască funcționează cu siguranță ca o barieră pentru a preveni răspândirea picăturilor aeriene care transportă virusul. Metoda folosită este una ciudată, pentru că folosește hamsteri în cușcă.
De fapt, oamenii de știință au folosit hamsteri aflați în două cuști separate. Un grup de hamsteri a fost infectat cu COVID-19, în timp ce celălalt grup a fost păstrat sănătos. În continuare, un ventilator instalat între cele două cuști a asigurat un flux de aer și particule între cele două. Apoi, echipa a efectuat trei experimente pentru a testa cât de eficiente sunt măștile de protecție în prevenirea transmiterii bolii.
În primul rând, cuștile au fost lăsate neacoperite. După o săptămână, două treimi dintre hamsteri au fost infectați cu noul coronavirus. În a doua etapă a studiului, cercetătorii au acoperit cușca hamsterilor cu material de mască chirurgicală. După încă o săptămână, hamsterii au fost din nou testați. De această dată, rata infecției a fost mult mai mică: doar 16,7%.
A treia etapă a studiului a avut rezultatul cel mai surprinzător dintre toate. După ce au acoperit cu masca de protecție doar cușca hamsterilor sănătoși, rata infecției a urcat de fapt până la 33%. Acest lucru pare să indice faptul că purtarea unei măști dacă ești sănătos este o idee bună. Totuși, ar fi la fel de eficientă pentru a preveni răspândirea bolii ca atunci când o persoană infectată poartă mască.